Η Μαρία νιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί ενώ προσπαθεί να πλησιάσει τον Δημήτρη και να καλύψει την ανάγκη της για επικοινωνία, αυτό με το οποίο βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη είναι ο νευριασμένος και απόμακρος Δημήτρης. Για παράδειγμα στη Μαρία αρέσει όταν βλέπει τον Δημήτρη στο τέλος της ημέρας, να μαθαίνει πως πέρασε την ημέρα του και να του πει για την δική της. Εκείνος, ωστόσο, θέλει να ξεχάσει τη μέρα του, που ήταν γεμάτη ένταση και να ηρεμήσει διαβάζοντας ένα περιοδικό ή βλέποντας τηλεόραση. Έτσι ο Δημήτρης εκνευρίζεται και όσο η Μαρία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μάθει τι συνέβη τόσο αυτός αντιστέκεται και η ένταση γίνεται όλο κα μεγαλύτερη.
Και ο διάλογος εκτυλίσσεται περίπου ως εξής:
Μ: Πως ήταν η ημέρα σου;
Δ: Μια χαρά… (Ουφ… να ηρεμήσω θέλω τώρα λίγο!!)
Μ: Πως πήγε η συνάντηση με τον διευθυντή σου;
Δ: Καλά… (Να με ανακρίνει θέλει πάλι… Βαριέμαι θέλω να δω ποδόσφαιρο)
Μ: Πέρασες από την εφορία να δεις τις προθεσμίες ;
Δ: Ναι. (Πήγα αλλά δεν ρώτησα για τις προθεσμίες αμάν δεν αντέχω άλλο δεν μ’ εμπιστεύεται καθόλου;;)
Μ: Είχε κίνηση στο δρόμο;
Δ: Τα ίδια. (Δεν πιστεύω τώρα να μου ζητήσει να φεύγω πιο νωρίς από την δουλειά!!! Όλο θέλει να με οργανώνει και να με διορθώνει!! Μη βρει λάθος σ’ αυτά που κάνω, αμέσως να πει «Όταν εγώ τα έλεγα εσύ δεν μ’ άκουγες έκανες του κεφαλιού σου! Να τώρα τα αποτελέσματα!»… κουράστηκα το μόνο που θέλω είναι να ξεχαστώ να δω λίγο τηλεόραση.)
Η Μαρία παρατηρεί ότι ο Δημήτρης απαντά μονολεκτικά και πως δεν την ρωτάει τίποτα για την δική της μέρα. Έτσι, αρχίζει να πληγώνεται από την συμπεριφορά του Δημήτρη ο οποίος παρουσιάζεται απόμακρος και η Μαρία δεν καταλαβαίνει την αιτία. Αισθάνεται ότι κάτι έχει κάνει λάθος και ενοχικά ρωτάει «Είσαι θυμωμένος μαζί μου;» «Σου έκανα κάτι;» Η απάντηση έρχεται φυσικά καταπέλτης «Όχι!!».
Στην ουσία ο Δημήτρης σκέφτεται:
Έλεος τώρα θέλει να μιλήσουμε και για την σχέση μας;
Γιατί έχει εκνευριστεί μαζί μου;
Γιατί δεν μπορεί να καταλάβει ότι θέλω λίγο την ησυχία μου;
Ότι όταν γυρίζω σπίτι θέλω να αδειάζει το μυαλό μου να ξεκουραστώ;
Αυτή η συμπεριφορά οδηγεί σε αδιέξοδο, ένταση και απογοήτευση. Πόσο πιο ήρεμα θα ήταν τα πράγματα αν ευγενικά ο Δημήτρης μιλούσε για την ανάγκη του να έχει τον προσωπικό του χώρο, όταν γυρίζει στο σπίτι από την δουλεία. Ωστόσο, αντιμετωπίζει καχύποπτα την Μαρία γιατί νομίζει πως εκείνη προσπαθεί να τον ελέγξει και να τον προσαρμόσει στα δικά της πρέπει και θέλω. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως η Μαρία προσπαθεί να τον στηρίξει και να επικοινωνήσει μαζί του.
Είναι γνωστό πως οι γυναίκες ειδικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε μια ερωτική σχέση όταν δεν καταφέρνουν πρώτα να επικοινωνήσουν λεκτικά εγκεφαλικά, πνευματικά. Έτσι η Μαρία προσπαθεί να συμπεριφερθεί στον Δημήτρη όπως θα ήθελε να της συμπεριφερθούν. Το μόνο που θέλει είναι να μιλήσει μαζί του, να πιάσουν κουβέντα.
Ο Δημήτρης από την άλλη συμπεριφέρεται στη Μαρία όπως θα ήθελε να του συμπεριφερθεί εκείνη. Της αφήνει «χώρο», τον χώρο που θέλει και εκείνος να του αφήσει. Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι γιατί δεν σέβεται τον χώρο του. Η Μαρία από την άλλη νιώθει πως όλες οι προσπάθειές της για στήριξη του Δημήτρη και της σχέσης πέφτουν στο κενό. Έτσι, ο άνδρας της φαντάζει όλο και πιο επιθετικός και απόμακρος.
Πώς να αποφύγετε αυτή την ένταση;
Βάλτε κατά μέρος τις φοβίες και το άγχος για το πώς θα το πάρει ο σύντροφος που θα εκφράσετε την πραγματική σας ανάγκη. Εκφράστε την με υπομονή, ώστε ο άλλος να την κατανοήσει και να την σεβαστεί, και μέσα από αυτή και την διαφορετικότητά σας! Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και οφείλει να σέβεται πρώτα τον εαυτό του ώστε να καταφέρει να σεβαστεί και τους άλλους. Αναγνωρίστε την διαφορετικότητά σας, εκφράστε τα συναισθήματά σας, τις ανάγκες σας, βγάλτε τα προσωπεία του εγωισμού και ντυθείτε στα χρώματα της αγάπης, χαθείτε μέσα στην ανάγκη σας για επικοινωνία αλλά διατηρείστε και τον προσωπικό σας χώρο που τόσο έχετε ανάγκη. Μιλήστε !
Για το www.teleiosgamos.gr
Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα