X

Διαδικασίες για τη βάπτιση

Σκεφτήκαμε ότι σε πολλούς από εσάς είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να βαφτίσετε το παιδάκι τους, καθώς διανύοντας τον τρίτο μας χρόνο κοντά σας, πολλοί από εσάς που μας διαβάζετε από την πρώτη στιγμή, έχετε προχωρήσει στην επόμενη φάση της ζωής και περιμένετε ή αποκτήσατε ήδη το πρώτο σας παιδάκι.

Ας μάθουμε λοιπόν ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε:

    1. Όταν γεννήθηκε το μωρό σας, δηλώσατε τη γέννησή του στο Ληξιαρχείο και σας έδωσαν Πιστοποιητικά Γέννησης, ένα εκ των οποίων αναγράφει «Δια την βάπτιση». Αυτό το πιστοποιητικό πρέπει να το έχετε στα χέρια σας, για να μην το ψάχνετε τελευταία στιγμή.
    2. Αφού αποφασίσετε σε ποια εκκλησία θα γίνει η βάπτιση, πρέπει να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα της ημερομηνίας που επιθυμείτε και να τη σημειώσει ο ιερέας στο ημερολόγιο.
    3. Αν η εκκλησία που θα τελεστεί η βάπτιση είναι η ενορία σας, τότε θα παραδώσετε το Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού πριν από τη βάπτιση και μετά το μυστήριο θα συμπληρωθούν και τα υπόλοιπα χαρτιά που θα πούμε στη συνέχεια. Αν η εκκλησία που θα τελεστεί η βάπτιση δεν είναι η ενορία σας, το Πιστοποιητικό Γέννησης θα το δώσετε και πάλι στην ενορία σας και από εκεί θα μεταβιβαστεί στην ενορία που θα γίνει η βάπτιση. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο, καθώς κάποιοι ιερείς είναι πιο επιεικείς με τις διαδικασίες, οπότε μπορείτε να δώσετε το Πιστοποιητικό Γέννησης κατευθείαν στην εκκλησία που θα γίνει η βάπτιση.
    4. Πριν την βάπτιση ο νονός και οι γονείς (ή τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο) μαζί με τον ιερέα συμπληρώνουν τα στοιχεία του ονόματος που θα δοθεί στο παιδί, το θρήσκευμά του και τα στοιχεία του νονού και των γονέων. Χρειάζονται οι αστυνομικές ταυτότητες.
    5. Γίνεται η βάπτιση και ο ιερέας εκδίδει Δήλωση Βάπτισης, την οποία θα καταθέσετε στο Δήμο που έχετε ανοίξει οικογενειακή μερίδα, ώστε να δηλωθεί το όνομα του παιδιού σας.

Σημείωση :

Ο νονός του παιδιού δεν μπορεί να είναι αλλόθρησκος και αναφέρεται σε εγκυκλίους της Εκκλησίας ότι δεν μπορεί να είναι Ορθόδοξος που έχει τελέσει μόνο Πολιτικό Γάμο. Επίσης γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, μπορούν να βαφτίσουν το παιδί τους, μόνο αν ο νονός είναι Ορθόδοξος (και δεν έχει τελέσει Πολιτικό Γάμο). Δεν θα σας ζητηθεί κάποια πιστοποιητικό γάμου κλπ, αλλά ο ιερέας σε φάση απλής συζήτησης θα εκμαιεύσει την πληροφορία, ρωτώντας σας για παράδειγμα σε ποια εκκλησία παντρευτήκατε.

Υπάρχουν αρκετές ειδικές περιπτώσεις για καταστάσεις όπως είναι οι διαζευγμένοι γονείς, η ανύπαντρη μητέρα, η επιμέλεια του παιδιού μόνο στον έναν γονέα και αρκετές ακόμη που θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να τις αναπτύξουμε, γιατί ευχόμαστε να μην αντιμετωπίζει κανείς σας. Αν παρόλα αυτά χρειαστείτε κάποια εξειδικευμένη πληροφορία μπορείτε να αποστείλετε την ερώτησή σας στη στήλη Ρωτάτε , Απαντάμε.

Για το www.teleiosgamos.gr

Ελένη Καστάνη

Related Post