pethera

Αχ… αυτές οι πεθερές!!!! (Μέρος Β)

Γλυκιά μου πεθερούλα…. πώς να σε πω μανούλα;;

Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τους λόγους για τους οποίους μια πεθερά μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στην ευτυχία σας. Το ζήτημα είναι ότι δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι φταίει και ξαφνικά η επικοινωνία που έχτιζε το ζευγάρι φαίνεται να κλονίζεται. Δυστυχώς, πολύ συχνά φταίνε οι πεθερές και το αν θα το καταλάβετε από νωρίς ή όχι έχει να κάνει:

Πρώτον: από την παρατηρητικότητά σας
Δεύτερον: από τις μέχρι τότε εμπειρίες σας και…
Τρίτον: από τον χαρακτήρα της μανούλας του καλού σας.

Η αλήθεια είναι πως η παρεμβατικότητα των γονέων γενικότερα μπορεί να γίνει εμφανής από το πρώτο κιόλας χρονικό διάστημα που είστε μαζί. Πόσο συχνά ο καλός σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη σχέση επειδή τον κρατούν πίσω οι οικογενειακές του υποχρεώσεις; Και τι εννοούμε όταν λέμε οικογενειακές υποχρεώσεις για ένα άτομο που κοντεύει αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει τα πρώτα –«άντα»; Αποτελεί υποχρέωση να παραστεί σε οικογενειακή επίσκεψη (πχ στον νονό του μαζί με τους γονείς του); Μήπως δεν βγαίνετε καθόλου συχνά ή και όταν βγαίνετε 12 το αργότερο είστε σπίτι σας γιατί η μαμά του έχει πει «μην την κρατάς την κοπέλα έξω ως αργά, τι θα πουν οι γονείς της;» Από τέτοιες συμπεριφορές διακρίνει κανείς από την αρχή την παρεμβατικότητα του γονιού και την τάση του καλού σας να υπακούει στην εκάστοτε επιθυμία σαν διαταγή.. να λοιπόν πως χρησιμεύει η παρατηρητικότητά σας!

Στην αρχή μπορεί να θεωρήσετε πως το παιδί έχει αρχές και είναι από καλό σπίτι κι όχι κανένας αλήτηςΠΡΟΣΟΧΗ μην ξεγελιέστε, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός! Θέστε τα όριά σας κάντε ότι αρμόζει στην ηλικία σας και μην φοβάστε να δηλώσετε ότι εσείς θέλετε να βγείτε και πιο αργά από τις δώδεκα, αφού οι δικοί σας δεν έχουν πρόβλημα και αν θέλει ας ακολουθήσει. Πάντα να κρατάτε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας αναλλοίωτα γιατί μόνο έτσι θα είστε ευτυχείς και ήρεμες.

Ένα μεγάλο μέρος του πως θα αντεπεξέλθετε σε μια «δύσκολη» πεθερά και γενικότερα δύσκολη οικογένεια αποτελεί ο τρόπος που παρουσιάζονται οι δυσκολίες αυτές. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν το πραγματικό τους πρόσωπο ή που άλλα λένε και άλλα εννοούν και άλλα θέλουν να πετύχουν. Αυτούς τους τύπους ανθρώπων που συναντάτε και στην καθημερινή σας ζωή και μπορεί να τους συναντήσετε και στο πλαίσιο μιας οικογένειας, η ψυχολογία τους κατατάσσει στους χειριστικούς χαρακτήρες. Δεν είναι άλλοι από αυτούς που χειρίζονται ορισμένες καταστάσεις και αδυναμίες για να επιτύχουν τους στόχους τους. Ένας τέτοιος χαρακτήρας μπορεί να είναι και η πεθερά σας. Από ανασφάλεια μήπως χάσει τον έλεγχο πάνω στις καταστάσεις που την αφορούν (μην ξεγελιέστε, όλα την αφορούν προσωπικά!) μπορεί να σας δείξει ότι σας εμπιστεύεται και μάλιστα στον υπέρτατο βαθμό λέγοντας σας τα προσωπικά της προβλήματα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να σας νουθετήσει και να δει ποια είναι η άποψη σας πάνω στις καταστάσεις που σας παρουσιάζει.

Διαφυλάσσει, ωστόσο, την θέση της αφού πιθανόν να στηριχτεί στην καλοσύνη σας και την εχεμύθεια σας λέγοντας πως αυτά που λέτε είναι μεταξύ σας, και προς Θεού ο υιός της δεν πρέπει να μάθει τίποτα !!! Καταλαβαίνετε πως δεν μπορείτε να μπείτε σε μια σχέση εμπιστοσύνης με έναν άνθρωπο που τον ξέρετε τόσο λίγο, όπως θα κάνετε και σε κάθε άλλη περίπτωση με κάποιον που δεν έχει τέτοιο ρόλο στη ζωή σας. Τώρα όμως τι κάνετε;;;

{loadposition banner_con}

Η λύση είναι πιο απλή από ότι φαντάζεστε. Δώστε στη γυναίκα αυτή να καταλάβει πως δεν απειλείται, αφού συνομιλείτε μαζί της ευγενικά και την ακούτε με προσοχή. Δώστε της την συμβουλή σας για να την βοηθήσετε, χωρίς αυτή η βοήθεια να περιλαμβάνει απαραίτητα εσάς ή τον άντρα σας, αν όμως σας περιλαμβάνει οπωσδήποτε δηλώστε πως πρέπει να τον συμβουλευτείτε για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην μαθευτεί!!! (πχ: αν ζητά οικονομική βοήθεια μιλήστε της για τα δάνεια που κυκλοφορούν στην αγορά, αν πάλι ζητάει δανεικά συζητήστε το οπωσδήποτε με τον άντρα σας ή μέλλοντα σύζυγό σας). Καθορίστε τα όρια σας και τα όρια του ζευγαριού και ξεκαθαρίστε και στο έτερον ήμισυ ότι μαζί πρέπει να κρατάτε τα ίδια όρια. Αλλιώς διαταράσσεται η επικοινωνία του ζευγαριού και οι ίντριγκες δημιουργούνται από το τίποτα.

Η δέσμευση είναι μια δύσκολη υπόθεση και αποτελεί πολύ επιμονή και υπομονή από μέρους σας. Έτσι πρέπει να διαφυλάσσεται τα όριά σας συνεχώς. Μην επιδιώκετε ιδανικές καταστάσεις, γιατί θα απογοητεύεστε περισσότερο, βάλτε μικρούς στόχους για επιτύχετε τον μεγαλύτερο και μην παίρνετε τίποτα ως δεδομένο….

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε στο minou(@)teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.