X

Αλλαγή επωνύμου

Ίσως να θυμάστε τις μαμάδες σας να έχουν τις παλιές ταυτότητες τους με ένα κόψιμο στο πλάι μετά τον γάμο τους και πριν αποκτήσουν τις νέες ταυτότητες με το όνομα του συζύγου τους. Το σκίσιμο υποδήλωνε ότι η κομμένη ταυτότητα είναι πλέον “άκυρη”, αφού η κάτοχός της είναι πλέον παντρεμένη και έχει αποκτήσει το επώνυμο του συζύγου της, άρα θα πρέπει να αποκτήσει και νέα ταυτότητα.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε περισσότερες από μία φορά. Μάλιστα, κάποια εποχή μια γυναίκα διατηρούσε και τα δύο επώνυμα μετά τον γάμο της. Το πατρικό της και του συζύγου της. Σήμερα μια γυναίκα που παντρεύεται διατηρεί το δικό της επώνυμο μετά τον γάμο, αλλά αν επιθυμεί μπορεί να πάρει και το επώνυμο του συζύγου της. Μόνο όμως αν το επιθυμεί και όχι υποχρεωτικά.

Επίσης στις νέες ταυτότητες δεν αναγράφονται καν το όνομα και το επώνυμο του συζύγου. Υπάρχουν μόνο τα ονοματεπώνυμα των γονιών.

Σκέφτεστε να αλλάξετε επώνυμο μετά τον γάμο;

Αυτές οι εξελίξεις και οι αλλαγές που αφορούν στα επώνυμα μετά τον γάμο ήταν αναμενόμενες αν σκεφτούμε πόσα ζητήματα ανοίγονται μετά από μια αλλαγή επωνύμου λόγω γάμου και πόσα ακόμη ζητήματα δημιουργούνται μετά από ένα διαζύγιο που είναι αρκετά συχνότερο φαινόμενο απ’ ότι στο παρελθόν. Επιπλέον οι γυναίκες πλέον σπουδάζουν, εργάζονται, χτίζουν καριέρα, κάνουν κάθε είδους συναλλαγές και θα ήταν δύσκολο να αλλάζουν υποχρεωτικά το επώνυμό τους μετά από ένα γάμο και να μπαίνουν σε μια εξοντωτική διαδικασία ενημερώσεων … ειδικά στην Ελλάδα που όλοι ξέρουμε πόσο καλά συνεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς και ίσως σε μια εκ νέου διαδικασία χτισίματος του ονόματός τους σε επαγγελματικό επίπεδο. Βέβαια από την άλλη πλευρά, είναι πολύ συχνότερο να παντρεύεται μια Ελληνίδα υπήκοος κάποιο άνδρα υπήκοο άλλης χώρας κι εκεί μια αλλαγή επωνύμου ίσως και να είναι επιβεβλημένη κάποιες φορές για να αναγνωρίζεται η σύζυγος στην άλλη χώρα. Μπέρδεμα με λίγα λόγια…

Τι γίνεται λοιπόν αν κάποιος θέλει να αλλάξει το επώνυμό του; Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ο καθένας μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει το επώνυμό του, ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Θα πρέπει όμως να υπάρχει σπουδαίος λόγος και να πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αν λοιπόν μια γυναίκα θέλει να αλλάξει το επώνυμό της μετά τον γάμο, θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που θα ακολουθούσε οποιαδήποτε άλλη στιγμή ήθελε να αλλάξει επώνυμο. Μόνο που αντί να επιλέξει κάποιο άλλο “τυχαίο” επώνυμο, θα επιλέξει αυτό του συζύγου της. Εννοείται βεβαίως ότι το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνει ένας άντρας. Δεν ξέρω αν θα βρεθεί κάποιος που να θέλει να πάρει το επώνυμο της συζύγου του, αλλά το θέμα είναι ότι αν ήθελε θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία.

Διαδικασία Αλλαγής Επωνύμου

Η αίτηση για αλλαγή επωνύμου γίνεται στην Νομαρχία (Περιφέρεια μετά τον Καλλικράτη) που ανήκει ο Δήμος στον οποίο είστε εγγεγραμμένοι. Θα πρέπει να υπάρχει σπουδαίος λόγος για να εγκριθεί από τον Νομάρχη η αίτηση αλλαγής επωνύμου (ή διόρθωσης αυτού) , ενώ η αίτηση εξετάζεται 15 μέρες αφού δημοσιευθεί η αίτηση σε εφημερίδα. Υπάρχει η δυνατότητα ένστασης στην απόφαση του Νομάρχη αν είναι απορριπτική, αλλά μπορεί να κάνει ένσταση ακόμη και ένα άτομο που έχει έννομο συμφέρον που αντίκειται στην απόφαση του Νομάρχη (εγκριτική ή απορριπτική).

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει στη Νομαρχία τα παρακάτω δικαιολογητικά :

  • Πιστοποιητικό περί εγγραφής του στο δημοτολόγιο (ή στο μητρώο αρρένων για τους άνδρες), ώστε να γνωστοποιούνται ο τόπος και η ημερομηνία γέννησης, καθώς και η οικογενειακή κατάσταση
  • Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου
  • Βεβαίωση από τον Εισαγγελέα, ότι ο ενδιαφερόμενος δεν διώκεται για κάποια αξιόποινη πράξη
  • Αίτηση που παρέχεται από το αρμόδιο γραφείο της Νομαρχίας και συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο, στην οποία εκτός των άλλων αναφέρεται το επιθυμητό επώνυμο και περιγράφεται με λεπτομέρεια ο λόγος για τον οποίο επιθυμεί να αλλάξει το επώνυμό του. (Αν η αλλαγή ζητείται λόγω γάμου, συνήθως η αίτηση εγκρίνεται μετά την εξέτασή της, αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και αν τα δικαιολογητικά είναι επαρκή)
  • Παράβολο από τη ΔΟΥ για αλλαγή επωνύμου (τέλος αλλαγής επωνύμου 15 ευρώ)
  • Επικυρωμένο αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (και η ταυτότητα)
  • Οι άνδρες πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον πιστοποιητικό περί στρατολογικής κατάστασης

Στη συνέχεια θα δοθεί από την Νομαρχία στον ενδιαφερόμενο ειδικό έντυπο με κείμενο σχετικά με την αίτησή του για αλλαγή επωνύμου και θα πρέπει να το δημοσιεύσει σε μια ημερήσια εφημερίδα του Νομού στον οποίο ανήκει ο Δήμος.

Η εφημερίδα (όλο το φύλλο και όχι μόνο η σελίδα με την καταχώρηση – δημοσίευση) θα πρέπει να προσκομιστεί στην Νομαρχία.

Η αίτηση εξετάζεται 15 ημέρες μετά την δημοσίευση στην εφημερίδα. Εξετάζονται όλα τα πιστοποιητικά, καθώς και η ορθότητα των λόγων για τους οποίους ο ενδιαφερόμενος ζητά την αλλαγή του επωνύμου του και εκδίδεται η απόφαση του Νομάρχη περί αλλαγής επωνύμου. Η αλλαγή του επωνύμου κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως Δήμος, Εισαγγελία κλπ. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αλλάξει την ταυτότητά του και να ενημερώσει για το νέο του επώνυμο τις τράπεζες και άλλους φορείς με τους οποίους συναλλάσσεται.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας (Περιφέρειας) ή τον δικηγόρο σας για να σας κατατοπίσει αναλόγως, καθώς οι νόμοι αλλάζουν, το ίδιο και οι διαδικασίες κάποιες φορές. Να ξέρετε πάντως ότι κρίθηκε συνταγματική η αλλαγή επωνύμου της συζύγου λόγω γάμου, σύμφωνα και με το ΣτΕ.

Σημείωση : Όταν θα ετοιμάζετε τα χαρτιά του γάμου, θα κληθείτε να υπογράψετε αμετάκλητη δήλωση για το επώνυμο των παιδιών που θα προκύψουν από τον γάμο σας. Θα πρέπει να δηλώσετε ποιο επώνυμο θα έχουν τα παιδιά και φυσικά αυτό θα είναι το ίδιο για όλα, είτε το δικό σας είτε του συζύγου σας.

Categories: Beyond Weddings
Related Post