Ο καιρός περνάει τόσο γρήγορα, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν ήδη παρελθόν, πρόσφατα γιορτάσαμε και την Ημέρα των Ερωτευμένων και φτάσαμε στις Αποκριές.
Στη χώρα μας έχουμε πάρα πολλά έθιμα και γιορτάζουμε το καρναβάλι σε κάθε τόπο με πολλές τοπικές παραδόσεις. Εμείς ετοιμάσαμε για εσάς ένα αφιέρωμα με τις πιο γνωστές περιοχές και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο και βασίζονται σε τοπικά έθιμα που διατηρούνται πολλά χρόνια από γενιά σε γενιά.
Πάτρα
Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006 και πώς να μην έχει διπλά την τιμητική της στο φετινό Καρναβάλι. Η Πάτρα έχει καθιερωθεί να διοργανώνει το μεγαλύτερο Αποκριάτικο γλέντι στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Πλήθος καρναβαλιστών, πολύ κέφι, τρέλα, τραγούδι, χορός, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ξέφρενα πάρτυ είναι μερικά μόνο από όσα θα ζήσετε αν επισκεφτείτε την Πάτρα. Και μην περιμένετε την τελευταία Κυριακή, γιατί η Τσικνοπέμπτη είναι σίγουρα μοναδική εμπειρία αν βρεθείτε στην Πάτρα. Ξακουστά είναι φυσικά τα Μπουρμπούλια με τις μεταμφιεσμένες γυναίκες και ότι προκύψει.
Θήβα
Και στη Θήβα γιορτάζονται παραδοσιακά οι Αποκριές κι έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πολύ κέφι στους δρόμους και τις πλατείες από τους ντόπιους και τους ρόλους που έχουν αναλάβει στο Καρναβάλι. Την Καθαρά Δευτέρα το πρωί γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου.
Ναύπλιο
Το Αναπλιώτικο Καρναβάλι είναι γνωστό για τη ζωντάνια του και τη βενετσιάνικη νότα του. Στις Πλατείες της πόλης θα υπάρχουν και φέτος πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων, συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, πυροτεχνήματα και βράβευση της καλύτερης μασκαρεμένης ομάδας.
Γαλαξίδι
Μην χάσετε τα αλευρομουτζουρώματα της Καθαράς Δευτέρας. Φροντίστε να πιείτε τον καφέ σας και να τσιμπήσετε κάτι νηστίσιμο νωρίς, γιατί κάποια στιγμή θα διαπιστώσετε ότι στους δρόμους ξεχύνονται άνθρωποι κάθε ηλικίας οπλισμένοι με σακούλες γεμάτες φούμο και επικρατούν συνθήκες αποκριάτικου πολέμου, σε σημείο που το λιμανάκι να αλλάζει χρώμα. Φορέστε ρούχα που θα αποφασίσετε πως δεν θα σας νοιάξει η κατάληξή τους. Στη συνέχεια διασκεδάστε όλοι μαζί σαν μια παρέα σε όλα τα μπαράκια χορεύοντας και πίνοντας όσο τραβάει η καρδιά σας, αρκεί να μην ταξιδέψετε μετά.
Τύρναβος
Καθ’ όλη τη διάρκεια των Αποκριών λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα που όλοι πια, παλαιότερα έπαιρναν μέρος μόνο οι άντρες, ανεβαίνουν στον Προφήτη Ηλία όπου φτιάχνεται το παραδοσιακό μπουρανί, με χόρτα και ξύδι και σερβίρετε μαζί με κρασί, ούζο ή τσίπουρο. Οπλιστείτε όμως με πολύ χιούμορ γιατί το έθιμο έχει να κάνει κυρίως με Διονυσιακά στοιχεία και φαλλικά σύμβολα. Κανείς δεν μπαίνει στη γιορτή αν δεν προσκυνήσει ή φιλήσει έναν μεγάλο φαλλό που τους περιμένει για να του μυήσει στη γιορτή.
Νάουσα
Στη Νάουσα διατηρούν όλα αυτά τα χρόνια τις παραδόσεις τους και γλεντούν με ιδιαίτερο τρόπο την περίοδο των Αποκριών, με όργανα, τραγούδια και χορούς στους δρόμους. Αξίζει να παρακολουθήσετε το έθιμο των Γιανίτσαρων που χορεύουν με τις Μπούλες και να ακούσετε μουσική από τα νταούλια και τις πίπιζες.
Κοζάνη
Ένα παλιό έθιμο που είχε απαγορευθεί για κάποια χρόνια, αναβιώνει απαλλαγμένο από επικίνδυνες προεκτάσεις. Είναι τα Ρογκατζάρια, ομάδες μεταμφιεσμένων κωδωνοφόρων από κάθε γειτονιά. Αξίζει να τους συναντήσετε και να σας μεταδώσουν τη ζωντάνια και την εορταστική τους διάθεση. Το βράδυ της τελευταίας Κυριακής των αποκριών ανάβουν σε κάθε γειτονιά μεγάλες φωτιές, οι Φανοί όπως λέγονται, και ο κόσμος χορεύει γύρω από αυτές, πίνει, τρώει, τραγουδάει και διασκεδάζει με την ψυχή του.
Μεθώνη
Αναβιώνει κάθε χρόνο Του Κουτρούλη ο Γάμος, ένα πραγματικό γεγονός που σημάδεψε την περιοχή πολλά χρόνια πριν όταν ο ερωτευμένος Κουτρούλης κατάφερε να παντρευτεί την αγαπημένη του, που ήταν ήδη παντρεμένη, μετά από 17 χρόνια αγώνων. Μετά το Γάμο ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι κι έτσι αυτό αναβιώνει μέχρι και τις μέρες μας, έχοντας σύγχρονα στοιχεία και πολλά πειράγματα για τη νύφη.
Εμείς σας δώσαμε μια γεύση για το τι σας περιμένει σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ώστε να περάσετε ξεχωριστά τις φετινές Αποκριές. Μην ξεχνάτε όμως ότι κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα και τα περισσότερα χωριά γιορτάζουν αυτές τις μέρες με τραγούδια, φωτιές, ετοιμάζοντας παρελάσεις μασκαρεμένων, αναβιώνοντας τον Βλάχικο Γάμο που είναι κατά βάση Θεσσαλικό έθιμο που έφτασε μέχρι τη Θήβα που σας αναφέραμε.
Αν παραμείνετε στην πόλη σας ή στην Αθήνα, όλοι οι Δήμοι ετοιμάζουν πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.
Καλές Απόκριες.
Για το www.teleiosgamos.gr
Ελένη Καστάνη