Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα νόστιμο κύριο πιάτο ειδικά για περιόδους νηστείας, όπως η Σαρακοστή, αλλά κι ένα ωραίο συνοδευτικό για το τραπέζι ή το μπουφέ οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Επίσης είναι ένας πολύ ωραίος μεζές για το τσίπουρο και το ούζο. Ο σεφ στο κτήμα & το catering Νικολέλη, κύριος Νίκος Γιαλούρης, μαγείρεψε ντολμαδάκια γιαλατζί, φωτογράφησε τα στάδια της προετοιμασίας και μάς έστειλε την συνταγή, μαζί με το video για να την ετοιμάσετε μια από τις επόμενες μέρες.
Υλικά για 100 ντολμαδάκια
- 500γρ Αμπελόφυλλα
- 300γρ Ρύζι Καρολίνα
- 5τεμ κρεμμύδια φρέσκα
- 3τεμ κρεμμύδια ξερά
- 500ml Ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1,5lt Ζωμό λαχανικών
- Χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.
{youtube}q2iQW7CJmLA{/youtube}
Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά με νερό και αλάτι, όταν βράσει ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα μέσα και τα ζεματάμε για δύο με τρία λεπτά. Με μία τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τώρα θα φτιάξουμε τη γέμιση μας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα ξερά. Τα βάζουμε σε μια ανοξείδωτη λεκάνη και τα ανακατεύουμε μαζί με το ρύζι, 150ml ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε τα φύλλα ένα – ένα με την γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω και το κοτσάνι τους προς το μέρος μας. Με ένα κουταλάκι του γλυκού τοποθετούμε γέμιση στο κέντρο και τυλίγουμε. Φέρνουμε τις δύο πλαϊνές άκρες προς τα μέσα, σηκώνουμε την κάτω άκρη καλύπτοντας τη γέμιση και τυλίγουμε σφικτά. Συνεχίζουμε μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα.
Στρώνουμε το κάτω μέρος μιας φαρδιάς και χαμηλής κατσαρόλας με αμπελόφυλλα, κυρίως από αυτά που μας είχαν σπάσει στο ζεμάτισμα. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά, γεμίζοντας τη κατσαρόλα μέχρι τέσσερις στρώσεις. Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε για 45-60 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα με γιαούρτι σακούλας.
Chef’s Tip
Τα αμπελόφυλλα τα βρίσκουμε μόνο το Μάιο, για αυτό καλό είναι να τα αγοράζουμε τότε, να τα ζεματάμε και να τα τοποθετούμε σε πακετάκια τον 50 τεμαχίων καλά κλεισμένα στην κατάψυξη μας.
Ευχαριστούμε τον chef Νίκο Γιαλούρη για τη συνταγή που ετοίμασε στο κτήμα Νικολέλη και φωτογράφησε για να μας τη στείλει, μαζί με το video από την παρασκευή της.