Η κα. Ξένια Κωσταριδάκη, Chef του Philoxenia ‘s Gala Catering και υπεύθυνη της αίθουσας δεξιώσεων Glyfada Star μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή για Βασιλόπιτα όπως έχουμε συνηθίσει να τη γευόμαστε από τη μαμά μας. Η συνταγή για την βασιλόπιτα της μαμάς, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, όπως και τη μαμά σας τόσα χρόνια!
Υλικά για τη Βασιλόπιτα της μαμάς
- 300 γρ. βούτυρο φρέσκο ή γάλακτος
- 640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 320 γρ. ζάχαρη
- 5 πορτοκάλια (τον χυμό)
- 2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 5 αυγά
- 2-3 βανίλιες
- 3 κ.γλ.baking powder
- ½ κ.γλ. σόδα
- ½ ποτήρι κρασιού κονιάκ
- ½ φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. κανέλλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής για τη βασιλόπιτα της μαμάς
Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτετε τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμη.
Διαλύετε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και τη ρίχνετε στο μίγμα.
Συνεχίζετε προσθέτοντας το baking powder και εναλλάξ το αλεύρι με το χυμό πορτοκαλιού.
Τα προαιρετικά υλικά τα προσθέτετε στο τέλος αν τα επιθυμείτε.
Σε βουτυρωμένο ταψί, διαμέτρου 28-30 εκ., ρίχνετε το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180’ για 45-50 λεπτά.
Chef ‘ s Style
Μπορείτε να παρουσιάσετε αν θέλετε την βασιλόπιτα σε σχήμα αστέρι ή χριστουγεννιάτικο δέντρο και την διακοσμείτε ανάλογα με γλάσο λευκό ή χρωματιστό ή σοκολάτα ή αμύγδαλα δημιουργώντας σχέδια.
Αν θελήσετε να την παρουσιάσετε σκέτη, τότε πριν την ψήσετε, για να γυαλίσει η επιφάνειά της, θα πρέπει να την αλείψετε με κρόκο αυγού. Δημιουργήστε λοιπόν χρησιμοποιώντας την φαντασία σας!