Μια όμορφη ιδέα για να κλείσει το γεύμα ή το δείπνο της δεξίωσης του γάμου σας ή της βάπτισης του παιδιού σας, είναι να προσφέρετε στους καλεσμένους ένα ποτηράκι λεμοντσέλο. Αυτό το ιταλικό λικέρ, είναι ιδανικό για να το σερβίρετε μετά το φαγητό, λόγω των χωνευτικών ιδιοτήτων του. Μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο σε όμορφες γυάλινες φιάλες, αλλά μπορείτε αν θέλετε να το φτιάξετε και μόνοι σας. Η απόφασή σας εξαρτάται μεταξύ άλλων από την διάθεση, τον χρόνο και φυσικά τον αριθμό των καλεσμένων σας.
Πάντως εμείς σας δίνουμε τη συνταγή για να το φτιάξετε όποια στιγμή θέλετε και να το σερβίρετε στους φίλους που καλείτε στο σπίτι σας. Προμηθευτείτε όμορφα γυάλινα μπουκάλια για να το διατηρήσετε και θυμηθείτε να τα έχετε πάντα στο ψυγείο, καθώς το λεμοντσέλο, πρώτον σερβίρεται κρύο και δεύτερον διατηρείται τουλάχιστον για ένα χρόνο στο ψυγείο.
Για να φτιάξετε λεμοντσέλο θα χρειαστείτε
- 1 μπουκάλι βότκα (750ml)
- 8 – 10 λεμόνια (μέτρια)
- 750 γρ ζάχαρη
- 750 γρ νερό
Πώς να φτιάξετε Limoncillo
Ξεκινήστε με τα λεμόνια, πλένοντάς τα καλά. Ξεφλουδίστε τα – μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας – και κόψτε τις φλούδες σε πλατιές λωρίδες. Πάρτε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι και αδειάστε μέσα σε αυτό τη βότκα, προσθέτοντας και τις φλούδες λεμονιού. Σφραγίστε το βάζο με το καπάκι του και τοποθετήστε το για μια εβδομάδα σε ένα μέρος δροσερό και σκοτεινό – μακριά από ήλιο, ζέστη ή υγρασία.
Αφού περάσει η εβδομάδα και στο μείγμα της βότκας με τις φλούδες του λεμονιού έχουν σμίξει οι μυρωδιές και οι ουσίες, έρχεται η ώρα να φτιάξετε το σιρόπι, το οποίο θα προσθέσετε. Για να φτιάξετε το σιρόπι, αναμείξτε σε μια μέτρια κατσαρόλα 750 γρ ζάχαρη με 750 γρ νερό και αφήστε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας που και που ελαφρά χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα, ώστε να γίνει 750 γρ σιρόπι.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και ρίξτε το μέσα στη γυάλα με τη βότκα και τις φλούδες λεμονιού. Σφραγίστε τη γυάλα και ανακινήστε καλά. Στην συνέχεια με τη βοήθεια ενός χωνιού και χρησιμοποιώντας ως φίλτρο ένα τουλπάνι, που θα τοποθετήσετε μέσα στο χωνί, αδειάστε το περιεχόμενο της γυάλας στα μπουκάλια. Οι φλούδες φυσικά δεν χρειάζονται άλλο, οπότε τις αφαιρείτε και τις πετάτε.
Με τη δοσολογία που δίνουμε σε αυτή τη συνταγή, θα φτιάξετε 2 μπουκάλια των 750 ml με λεμοντσέλο. Οπότε εσείς φτιάξτε τη δοσολογία ανάλογα με τις ανάγκες σας σε τελική ποσότητα λεμοντσέλου που θέλετε να παράγετε.
Προσωποποιήστε τα μπουκάλια με το limoncillo σας
Για να προσωποποιήσετε τα μπουκάλια σας, μπορείτε να αγοράσετε πώματα που ασφαλίζουν σε διάφορα σχέδια, μπορείτε να ζωγραφίσετε πάνω στα μπουκάλια με διάφορους τρόπους ή να τα διακοσμήσετε δένοντας μια κορδέλα στο λαιμό του μπουκαλιού και να περάσετε σε αυτή μια ετικέτα με ένα μήνυμα .
Τέλος, μπορείτε να κολλήσετε στα μπουκάλια ετικέτες, όπως αυτές που χρησιμοποιούσαμε στα τετράδια και τα βιβλία μας, όπου θα αναγράψετε με μαρκαδόρους σε όμορφα χρώματα τη λέξη λεμοντσέλο ή Limoncillo και την ημερομηνία παραγωγής του.
Καλή επιτυχία!
Για το τέλειος γάμος
Βιβή Κωτούλα