Ένας τέλειος παραδοσιακός γάμος πρέπει να έχει και παραδοσιακά φαγητά.
Το ψωμί του γάμου ή και κουλούρα, όπως κατά τόπους μπορεί να ονομάζεται, είναι ένα από τα κατεξοχήν παραδοσιακά έθιμα. Το παρασκευάζουν στο σπίτι τους οι μέλλουσες πεθερές.
Με αυτόν τον τρόπο εύχονται στα νέα ζευγάρια να έχουν αγαθά και “γεμάτο” το νέο τους σπιτικό.
Σε πολλά μέρη που διατηρούν το έθιμο, η κουλούρα “σπάει” στα κεφάλια των μελλονύμφων και μοιράζονται κομμάτια στους καλεσμένους.
Όπως λέμε… “του φόρεσε την κουλούρα”!
Υλικά
- 10 κιλά αλεύρι
- προζύμη
- 50 γραμ. μαγιά ή 2 κουταλάκια μπέϊκιν
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 μπύρα
- 1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
- 1 κιλό ζάχαρη
- κανέλλα, μοσχοκάρυδο, κόλιαντρο
- λίγο αλάτι
- νερό και γάλα (όσο πάρει)
Εκτέλεση
Από το βράδυ ετοιμάζουμε το προζύμι με 1 κιλό αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό.
Την επόμενη μέρα βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το προζύμι, 50 γραμ. μαγιά διαλυμένη σε λίγο νερό και τα υπόλοιπα υλικά.
Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας εναλλάξ νερό και γάλα μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική.
Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει πλάθουμε τα ψωμιά, τα κυλάμε σε σησάμι που έχουμε βρέξει με λίγο ζαχαρόνερο και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
Τέλος τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Καλή επιτυχία!
Η συντακτική ομάδα του τέλειος γάμος