Σε ένα επίσημο τραπέζι, σε ένα μπουφέ ή όταν απλά θέλετε να ευχαριστήσετε τους δικούς σας, συνήθως ετοιμάζετε περισσότερα από ένα φαγητά για να υπάρχουν πολλές επιλογές.
Για να μαγειρέψετε λοιπόν το κοτόπουλο που θέλετε να έχετε στο μενού, σας προτείνουμε αυτή τη συνταγή που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Στήθη κοτόπουλου μαγειρεμένα με μήλα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, ένα φαγητό γεμάτο μυρωδιές και γεύσεις που δένουν μεταξύ τους αρμονικά και αφήνουν μια γλυκόξυνη γεύση στο στόμα. Μια συνταγή που σας προτείνουμε και για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ή το μπουφέ του Ρεβεγιόν.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι :
8 στήθη κοτόπουλου χωρίς την πέτσα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού καννέλα
6-7 μπαλάκια μπαχάρι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
4 πράσινα μήλα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
Δημιουργείστε:
Πλένετε καλά τα στήθη, κόβετε σε μικρότερα κομμάτια αν θέλετε και τα στραγγίζετε στο τρυπητό. Τεμαχίζετε το κρεμμύδι σταυρωτά και το κόβεται σε μέτρια κομμάτια, ώστε να διακρίνονται στο φαγητό. Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει, χωρίς όμως να καεί.
Στη συνέχεια τοποθετείτε προσεκτικά στην κατσαρόλα τα στήθη κοτόπουλου για να σοταριστούν και αυτά. Δεν πρέπει να αλλάζετε συνέχεια πλευρά στο κρέας γιατί χάνει τα υγρά του. Αφήστε περίπου 4 5 λεπτά να ροδίσει η μια πλευρά και μετά γυρίστε το από την άλλη και αφήστε άλλα 4 -5 λεπτά για να ροδίσει και αυτή.
Ρίχνετε στο κρέας την κανέλλα, αλάτι και πιπέρι όσο επιθυμείτε, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, το λεμόνι και προσθέτετε 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου. Καλό είναι να παρακολουθείτε το φαγητό, γιατί μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμη νερό.
Στο μεταξύ ασχοληθείτε με τα μήλα. Αρχικά τα πλένετε πολύ καλά, τα ξεφλουδίζετε (αν θέλετε), τα κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε το μεσαίο κομμάτι με τα κουκούτσια. Κόβετε σε χοντρές φέτες, 2-3 το κάθε τέταρτο του μήλου, ανάλογα με το μέγεθός του. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζετε λίγο βούτυρο και σοτάρετε σε αυτό τα μήλα.
Μόλις τα μήλα πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα, τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο, τη σκεπάζετε ξανά και συνεχίζετε το βράσιμο για 8 – 10 περίπου λεπτά ακόμη. Τα μήλα θα πρέπει να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται γι αυτό φροντίστε η φωτιά σας να είναι μέτρια, το νερό επαρκές και να παρακολουθείτε το φαγητό στα τελευταία λεπτά για να μη βράσει περισσότερο απ όσο πρέπει.
Το φαγητό σερβίρετε ζεστό, μπορεί να αποτελέσει μια νοστιμότατη πρόταση σε ένα μπουφέ ή ένα γευστικότατο κυρίως πιάτο. Αν θέλετε ρίχνετε λίγη τριμμένη καρυδόψιχα πάνω από τα μήλα όταν σερβίρετε.
Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά
Για το www.teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη