Παραδοσιακά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα στην ελληνική ύπαιθρο κάθε οικογένεια έσφαζε το γουρουνόπουλο που έθρεφε τόσο καιρό, για να φάει χοιρινό τα Χριστούγεννα και να κάνει παστό το υπόλοιπο. Έτσι θα είχε όλο το χειμώνα κρέας, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να το συντηρήσει.
Από τότε λοιπόν μαγειρεύουν το χοιρινό με σέλινο, μια συνταγή που βοηθά στην ομαλή επάνοδο του οργανισμού μετά από την νηστεία των Χριστουγέννων.
Εμείς σας παρουσιάζουμε τη συνταγή, όπως μας την έδωσε η κυρία Θεοδώρα, που τη μαγειρεύει για την οικογένειά της εδώ και 60 χρόνια.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το χοιρινό με σέλινο
- 1 ½ κιλό χοιρινό κρέας
- 2 κιλά σέλινο
- 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια ξερά
- ½ κούπα του τσαγιού λάδι
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι του καφέ χυμό λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Δημιουργείστε με την συνταγή Χοιρινό με σέλινο
Αρχικά θα πρέπει να πλύνετε καλά το κρέας και να το κόψετε σε μέτριες μερίδες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Μόλις αυτό μαραθεί, προσθέτετε το χοιρινό και το αφήνετε λίγο να ροδίσει, γυρίζοντάς το και από την άλλη πλευρά. Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνετε στην κατσαρόλα 2 ποτήρια βραστό νερό, για να μην καθυστερήσετε τη βράση και το αφήνετε σε σιγανή φωτιά.
Σειρά έχει το σέλινο. Αφού το πλύνετε καλά, το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τόσο τα φύλλα όσο και τα κοτσάνια. Σε μια άλλη κατσαρόλα
βράζετε νερό και ρίχνετε το σέλινο για να το ζεματίσετε για 10 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια το στραγγίζετε στο τρυπητό, όπου το αφήνετε μέχρι να το προσθέσετε στο κρέας.
Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει, προσθέτετε στην κατσαρόλα και το σέλινο, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει λίγο ακόμη για να ενωθούν οι γεύσεις. Θα πρέπει να αφήσετε αρκετό ζουμί, στο φαγητό, αλλά όχι τόσο ώστε να θυμίζει σούπα, και να ανακατεύετε το φαγητό μόνο κουνώντας την κατσαρόλα και όχι με κάποιο σκεύος.
Για να το αυγοκόψετε στο τέλος, πριν το σερβίρετε, θα πρέπει να χτυπήσετε το αυγό σε ένα μπολ, να προσθέσετε το λεμόνι και σιγά-σιγά λίγο ζωμό από το φαγητό, συνεχίζοντας να ανακατεύετε. Αφού έχετε κατεβάσει το φαγητό από τη φωτιά και το αυγολέμονο έχει μια καλή θερμοκρασία μετά την προσθήκη του ζωμού, περιχύστε με αυτό το φαγητό. Ανακινήστε την κατσαρόλα για να αναμιχθεί το φαγητό και είστε έτοιμες για να το σερβίρετε, πάντα ζεστό.
Καλές Γιορτές!
Για το www.teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη