Στο Αμστερνταμ όλα επιτρέπονται και το καταλαβαίνετε από την πρώτη στιγμή που φτάνετε στην πόλη: κουκλίστικα κτίρια, πολλά κανάλια, ακόμα περισσότερες γεφυρούλες και η ανεκτική στάση των κατοίκων σε οτιδήποτε ιδιόρρυθμο, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της πιο φιλελεύθερης πόλης στην Ευρώπη!
Τι να δείτε:
–Rijksmuseum: Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο της Ολλανδίας κι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε έργα σπουδαίων Ολλανδών ζωγράφων και όχι μόνο. Rembrandt, Vermeer και Frans Hals είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που τραβούν την προσοχή των επισκεπτών.
-Το σπίτι της Αννας Φρανκ: Και ποιος δεν έχει διαβάσει το διάσημο ημερολόγιο της Αννας Φρανκ; Τώρα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το σπίτι που διαδραματίστηκαν όλα εκείνα τα τραγικά γεγονότα που αναφέρει στο ημερολόγιό της η διάσημη ηρωίδα. Οι ουρές βέβαια είναι μεγάλες αλλά αξίζει το κόπο να το επισκεφτείτε. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια συγκινητική εμπειρία.
-Μουσείο Βαν Γκογκ: Το must αξιοθέατο της πόλης! Ένα μουσείο αφιερωμένο σε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών, σαφώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Περισσότερα από 500 έργα του Ολλανδού ζωγράφου εκτίθενται στο μουσείο, μεταξύ των οποίων και το διάσημο “Βάζο με τα Ηλιοτρόπια”. Για να αποφύγετε τον συνωστισμό επισκεφτείτε το μουσείο νωρίς το πρωί.
-Η περιοχή των κόκκινων φαναριών: Μια από τις διασημότερες περιοχές του Αμστερνταμ που αντικατοπτρίζει το φιλελεύθερο πνεύμα των Ολλανδών. Εκδιδόμενες κυρίες μέσα σε βιτρίνες με κόκκινο φως διαφημίζουν τα “προσόντα τους”, εκπλήσσοντας τους τουρίστες και αφήνοντας αδιάφορους τους Ολλανδούς οι οποίοι είναι απόλυτα συμβιβασμένοι με το όλο σκηνικό.
-Το Αμστερνταμ μέσα από τα κανάλια: Μια πολύ καλή ιδέα για να απολαύσετε την πόλη είναι να πάρετε ένα από τα πλοιάρια που βολτάρουν στα κανάλια και ξεναγούν τους τουρίστες στις ομορφιές του Αμστερνταμ. Μπορείτε με ένα εισιτήριο να ανεβείτε και να κατεβείτε από το πλοιάριο όσες φορές θέλετε μέσα στην ημέρα.
Που να μείνετε:
–Hotel Luxer: Μεγάλα και καθαρά δωμάτια, πλούσιο πρωινό, κεντρική τοποθεσία, οικονομικές τιμές και με ασανσέρ, πράγμα που σπανίζει στα ξενοδοχεία του ʼμστερνταμ!
–Seven Bridges Hotel: Ατμοσφαιρικό και απόλυτα ρομαντικό. Η θέα του στα κανάλια θα σας ξετρελάνει και το πρωινό του είναι ιδανικό για να πάρετε δυνάμεις για τις εξορμήσεις σας. Οι τιμές του είναι πολύ λογικές.
Που να φάτε:
-Blonde Hollander (Leidseplein): μα υπάρχει ολλανδική κουζίνα; Οι υπεύθυνοι του εστιατορίου ισχυρίζονται πως υπάρχει και σερβίρουν φοβερές ολλανδικές σπεσιαλιτέ που περιέχουν κατά κύριο λόγο πατάτες, οι οποίες αποτελούν το εθνικό φαγητό των Ολλανδών!
–Kantijl & De Tijger (Spuistraat 291-293): είναι λίγο παράδοξο αλλά στο ʼμστερνταμ θα φάτε καλύτερο ινδονησιακό φαγητό απ’ ότι στην ίδια την Ινδονησία! Το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι το αγαπημένο των Ολλανδών καλοφαγάδων.
Που να διασκεδάσετε:
–Bimhuis: πρόκειται για το καλύτερο jazz club της πόλης! Κατά καιρούς εμφανίζονται εδώ μεγάλα ονόματα της jazz από ολόκληρο τον κόσμο, που θα σας διασκεδάσουν μέχρι το πρωί. www.bimhuis.nl
–Supper Club: ατμοσφαιρικό club το οποίο σερβίρει εξαιρετικό φαγητό και φιλοξενεί τους καλύτερους djs στον κόσμο! www.supperclub.nl
–Coffee shops: φυσικά και τα έχετε ακούσει. Υπάρχουν περίπου 400 coffee shop στο Αμστερνταμ, όπου σερβίρεται νόμιμα κάνναβη και μαριχουάνα. Αν αντέχετε την αποπνικτική ατμόσφαιρα μπορείτε να τα επισκεφτείτε ακόμα κι αν δεν θέλετε να “δοκιμάσετε”…
Που να ψωνίσετε:
–Flower Market: πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά λουλουδιών στo Αμστερνταμ. Να είστε έτοιμοι να ξοδέψετε αρκετή ώρα για να βολτάρετε ανάμεσα στους πάγκους και να ψωνίσετε όποιο είδος τουλίπας θέλετε. Μπορείτε άλλωστε να τις μεταφέρετε εύκολα, αγοράζοντας μόνο τους βολβούς. Όταν επιστρέψετε, τις φυτεύετε σε μια γλάστρα και έτσι θα έχετε στο μπαλκόνι σας μια μικρή ανάμνηση από την Ολλανδία.
–Waterlooplein: μια τεράστια αγορά (η παλιότερη της πόλης) που θα σας θυμίσει έντονα το δικό μας Μοναστηράκι! Εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα σε καλές τιμές. Φτάνει να έχετε υπομονή και αντοχές για να ψάχνετε με τις ώρες.
Για τον Τέλειο Γάμο: Τζώρτζια Μιχαλοπούλου