X

Προσοχή στην ασφάλεια στους χώρους δεξιώσεων

Αν και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες χώρων δεξίωσης φροντίζουν να είναι αισθητικά όμορφοι οι χώροι τους, μερικοί από αυτούς δεν έχουν προβλέψει βασικά σημεία για την ασφάλεια που πρέπει να προσφέρουν στους εκατοντάδες επισκέπτες  κάθε ηλικίας, αν και χρεώνουν την ενοικίασή τους αρκετά ακριβά.

Οι εγκαταστάσεις δεν αρκεί να καλύπτουν “όσα βλέπει η πεθερά”, αλλά  να πληρούν σημαντικούς κανόνες ασφαλείας, αφού είναι τόποι συνάθροισης πολλών ατόμων.

Οταν επισκέπτεστε χώρους δεξίωσης, με σκοπό να επιλέξετε αυτόν που σας αρέσει για τη δεξίωση του γάμου σας, μη σταματάτε στο αν είναι όμορφος ή όχι. Δώστε σημασία στην ασφάλεια που προσφέρει σε εσάς και στους καλεσμένους σας και φροντίστε να κατέχει όλες τις σχετικές άδειες, να λειτουργεί φυσικά νόμιμα κατέχοντας άδεια λειτουργίας και να διαθέτει έξοδο κινδύνου.

Ως “έμπειρο μάτι” παρατηρώ πράγματα που ένας άλλος άνθρωπος ίσως να μη δώσει τη δέουσα προσοχή. Δείτε στη συνέχεια τι προσέχω και τι θα πρέπει να προσέχετε κι εσείς.

Ξεκινώ από το περιβάλλον γύρω από το κτήμα  ή γενικά τον χώρο δεξίωσης και προσέχω αν είναι όσο περιποιημένο πρέπει για να αποφεύγονται επικίνδυνες συνέπειες όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να φροντίζουν για την απομάκρυνση επικίνδυνων αντικείμενων και το κόψιμο ξερών χόρτων από παρακείμενες εκτάσεις, γιατί όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα ξεκινά μια φωτιά και πόσο δύσκολα αντιμετωπίζεται. Οι εκτάσεις πιθανόν να μην τους ανήκουν, αλλά εφόσον διαθέτουν τη δική τους έκταση για συνεστιάσεις θα πρέπει αυτοί να δίνουν και τη λύση για την ασφάλεια. Αυτό μπορεί να γίνει είτε επικοινωνώντας με τους ιδιοκτήτες των διπλανών εκτάσεων, είτε ενημερώνοντας την τοπική αρχή, είτε και  καθαρίζοντάς τες με δική τους πρωτοβουλία και έξοδα. Προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων που φιλοξενούν έναντι υψηλού αντιτίμου.

Και προχωράω στην είσοδο του κτήματος – χώρου, η οποία πρέπει να είναι επαρκώς φωτισμένη. Αν υπάρχουν σκαλοπάτια, θα πρέπει να είναι κατασκευαστικά άρτια χωρίς κακοτεχνίες και να είναι κατάλληλα φωτισμένα, παράλληλα με ειδικό φωτισμό ή άλλη σήμανση, που να ορίζει το τελείωμα κάθε σκαλοπατιού. Γενικά, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν κακοτεχνίες στον χώρο.

Φτάνω λοιπόν και στον κυρίως χώρο που αν είναι σκεπασμένος με γκαζόν, θα πρέπει να διαθέτει κεντρικά μονοπάτια, επίσης κατασκευαστικά άρτια και με επαρκή φωτισμό, για την εύκολη μετακίνηση των καλεσμένων. Η πίστα θα πρέπει να είναι φτιαγμένη από αντιολησθητικό υλικό και αν ο χώρος διαθέτει πισίνα, αυτή θα πρέπει να καλύπτεται από προστατευτικό πλέγμα, ή να ασφαλίζεται με άλλα μέτρα, για την αποφυγή ατυχημάτων, ειδικά όταν περιφέρονται στον χώρο μικρά παιδιά.

Το γκαζόν δεν θα πρέπει να έχει ποτιστεί πριν την δεξίωση, ώστε να μην είναι βρεγμένο ή τόσο μαλακό το χώμα, με αποτέλεσμα να βυθίζονται σε αυτό τα τακούνια απο τα παπούτσια των γυναικών και να υπάρξουν ατυχήματα.

Συνεχίζω όμως και με τις τουαλέτες, που θα πρέπει να βρίσκονται σε σημείο που να εξυπηρετεί όλους τους καλεσμένους ή να βρίσκονται σε δύο σημεία στην περίπτωση που η έκταση είναι πολύ μεγάλη. Θα πρέπει να υπάρχουν φωτισμένοι διάδρομοι που να οδηγούν σε αυτές και κατάλληλη σήμανση. Εννοείται πως πρέπει να εξασφαλίζεται η καθαριότητά τους, το δάπεδό τους να είναι αντιολησθητικό  και πάντα καθαρό και στεγνό.

Τσεκάρω αρχικά “με το μάτι” αν η χωρητικότητα του χώρου είναι αυτή που μου ανακοινώνουν οι ιδιοκτήτες ότι είναι και ότι πράγματι μπορεί να εξυπηρετήσει τόσες δεκάδες καλεσμένους όσες υπόσχονται. Γιατί, τι να το κάνεις αν χωρέσουν 400 καλεσμένοι σε 40  στριμωγμένες ροτόντες και δεν μπορούν να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να κυκλοφορήσουν με άνεση; Σε 2η φάση, ζητώ το πλάνο του χώρου και της προτεινόμενης διάταξης των τραπεζιών με σημειωμένες σε εκατοστά τις αποστάσεις μεταξύ των αντικειμένων μέσα στο χώρο (τραπέζια, καρέκλες, πίστα, πισίνα, απόσταση απο την είσοδο, χώρος dj, χώρος υποδοχής κλπ) και άλλες μετρήσεις, που θα μου επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.

Θα φροντίσω στη συνέχεια να ενημερωθώ, αν υπάρχει γεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, αν υπάρχει φαρμακείο πρώτων βοηθειών πλήρως οργανωμένο, αν υπάρχει πιστοποιημένος τεχνικός ασφαλείας στον χώρο, αν θα είναι παρόν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ο νόμιμος εκπρόσωπος του χώρου, αν υπάρχει λίστα με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, αν υπάρχουν φώτα ασφαλείας, καθώς και αν υπάρχουν φορητοί πυροσβεστήρες και πυροσβεστικές φωλιές τόσο στον εξωτερικό χώρο, όσο και στην κουζίνα και τους κλειστούς χώρους. Φυσικά είναι εξίσου σημαντική η αδιάκοπη παροχή ικανής ποσότητας νερού μέσω δικτύου, αλλά και η εφεδρική γεώτρηση που είναι καλό να υπάρχει.

Δεν θα επεκταθώ στο παρόν σε τίποτε άλλο, όπως η ένταση μουσικής,  το φαγητό, η εξυπηρέτηση κλπ, γιατί το θέμα μας είναι η ασφάλεια.

Για να ολοκληρώσω λοιπόν, βεβαιωθείτε  για την άδεια λειτουργίας, για την άδεια για τη μουσική (Dj & ζωντανή), για την πυρασφάλεια του χώρου, για τον πραγματικό αριθμό καλεσμένων που μπορεί να εξυπηρετήσει, για τον επαρκή αριθμό προσωπικού κάθε είδους, για την εύκολη πρόσβαση και για την ασφαλή περιήγηση εντός του χώρου, για τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και των μεγάλων και για τους κανόνες υγιεινής. Επιλέξτε τον χώρο που δεν κάνει εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας και που μπορεί να σας εξασφαλίσει στο μεγαλύτερο βαθμό τις απαιτήσεις σας σε ασφάλεια, σε αισθητική και σε υπηρεσίες.

Categories: Beyond Weddings
Related Post